2016. június 23-án a népszavazáson részt vevő személyek többsége arra szavazott, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az EU-ból. Ezt követően 2017. március 29-én elindult a kilépési folyamat a Lisszaboni Szerződés 50. cikkére hivatkozva. Az Egyesült Királyság és az EU vezetői 2019. október 17-én jóváhagytak egy Megállapodást az Egyesült Királyságnak és Észak-Írországnak az EU-ból történő kilépéséről. Ez a Megállapodás 2020. január 31-én ratifikálva lett és hatályba lépett, és az Egyesült Királyság ugyanezen a napon kilépett az EU-ból. 

A Megállapodás tartalmaz egy átállási időszakot, amely során a meglévő szabályok alapján jogi és szabályozási folytonosság lesz az Egyesült Királyság és az EU között az Egyesült Királyságnak az EU-ból történő kilépésének a napjától ezen időszak lejáratáig. Az átállási időszak várhatóan 2020. december 31-én fog véget érni. 

Bizonyos – Lloyd's Tagokként működő – egyesült királysági biztosítók jelenleg EGT passporting-jogokkal rendelkeznek, hogy a kötvényeket további engedély szükségessége nélkül lehessen kezelni Európán belül. 

A Brexit következtében a jelenlegi EGT passporting várhatóan megszűnik az átállási időszak végén, azaz 2020. december 31-én. A Lloyd's ezért azt javasolja a Tagok nevében, hogy bizonyos kötvények kerüljenek átruházásra a Tagokról a Lloyd's Insurance Company S.A. (Lloyd's Brussels) részére. A Lloyd's Brussels egy Belgiumban bejegyzett és a belga törvények által szabályozott biztosítótársaság, amely a Lloyd's teljes tulajdonú leányvállalata. 

Kifejezett kizárás hiányában azok a kötvények (vagy kötvényrészek) kerülnek átruházásra a javasolt átruházás keretében, ahol a Lloyd's által vállalt kockázat egésze vagy egy része egy EGT-tagállamban található vagy ahol a kötvénytulajdonos lakóhelye az EGT-ben található és ily módon a kötvényt (vagy a kötvényrészt) a Brexit után nem lehet kezelni az Egyesült Királyságból anélkül, hogy ezzel megszegnének jogi vagy szabályozási követelményeket („Átruházandó Kötvények”). A javasolt átruházás biztosítani fogja, hogy az Átruházandó Kötvényeket az előírásoknak megfelelően lehessen kezelni a Brexit után, beleértve a kárigények kifizetéséhez kapcsolódó kezelést is. 

Ha Anglia és Wales Felsőbírósága (High Court of England and Wales; a továbbiakban: Felsőbíróság) jóváhagyja a javasolt átruházást, akkor a javasolt átruházás nem fogja módosítani egyetlen kötvény feltételeit sem, kivéve azt, hogy az Átruházandó Kötvények tekintetében a biztosító és az Adatkezelő személye a Lloyd's Brussels vállalatra fog változni. A javasolt átruházás gondosan úgy lett megtervezve, hogy ne módosítsa a kötvények működésének a módját. A kötvénytulajdonosok a javasolt átruházás eredményeképpen nem fognak közvetlen adminisztrációs változást látni, és így a javasolt átruházás nem fogja érinteni a kárigények bejelentésének, valamint az érvényes kárigények teljesítése érdekében eszközölendő kifizetéseknek a folyamatát. Ha a javasolt átruházást a Felsőbíróság (High Court) jóváhagyja, akkor a javasolt átruházás várhatóan 2020. december 30-án lép hatályba.

Hogyan léphet kapcsolatba velünk?
Ha szeretne beszélni egy Lloyd's képviselővel a javaslatokról, akkor kérjük, hogy vegye fel velünk a kapcsolatot az Információs Vonalon: 
[+44 (0) 0800 000 00] (a telefonszámok az összes országra vonatkozóan felülvizsgálat alatt vannak). 
A Lloyd's képviselői angol, holland, francia, német, olasz és spanyol nyelven tudnak válaszolni a kérdésekre. Ha más nyelven szeretne kérdést feltenni, akkor használhatja a hangposta szolgáltatásunkat. 

A tájékoztató vonal hétfőtől péntekig (kivéve a bankszünnapokat) egyesült királysági idő szerint 09:00 és 17:00 között hívható, amíg a Séma hatályba nem lép 2020. december 30. napon. 
Ha más nyelven szeretne kapcsolatba lépni velünk, akkor írhat nekünk e-mailben: 
enquiries@lloydsbrexittransfer.com 

Vagy postán: 
A Lloyd's Brexittel kapcsolatos átruházása 
PO Box 724 
BANGOR 
BT19 7WZ. 

Ha nem az átruházáshoz kapcsolódó ügyben szeretne kérdezni, akkor kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot normál piaci képviselőjével, Kezelő Ügynökével, Brókerével vagy Coverholder ügynökével. 

Hogyan lehet aggályokat felvetni?
Minden olyan személynek, aki úgy gondolja, hogy a javasolt Séma hátrányosan fogja érinteni őt, joga van részt venni a Meghallgatáson és kifejezni a nézeteit, akár személyesen, akár képviselő útján. Segítene a folyamatban, ha azok a személyek, akik szeretnének részt venni a meghallgatáson, a lehető leghamarabb és lehetőség szerint 2020. november 11. előtt írásban értesítenék a Lloyd's-ot a fenti címen és a levelükben meghatároznák, hogy véleményük szerint miért érintené őket hátrányosan a változás. 

A Kérelemmel kapcsolatos meghallgatás a Felsőbíróság (High Court) egy Bírója előtt történik a(z) 7 Rolls Building, Fetter Lane, London, EC4 1NL címen várhatóan 2020. november 18. napon („Meghallgatás”). 
Minden olyan személynek, aki úgy gondolja, hogy a Séma hátrányosan érintené őt, joga van nyilatkozatot tenni a Sémával kapcsolatban a fenti kapcsolattartási módszerek bármelyike segítségével. 

 


Document links

Kötvénytulajdonosi értesítés - posta

Jogi értesítés

Gyakori kérdések / rövid összefoglaló
A javaslatok
A VII. rész szerinti átruházási folyamat


Useful links

About Lloyd’s (English Language Only)

The Independent Expert (English Language Only)

Document Library (English Language Only)